Головна » 2009 » Липень » 15

Методика дослідження. У 2000 р. нами було проведено вибіркове соціологічне опитування студентів вузів на вулицях міста Москви. Метод - стандартизоване інтерв'ю. Предмет дослідження - вірування студентської молоді, її ставлення до релігії; релігійна діяльність, фактори, що впливають на релігійність молодих людей. Необхідно відзначити, що під релігійність ми розуміли православну релігію і не зачіпали переконання носіїв інших релігій.

У ході дослідження було опитано 100 студентів: 50 юнаків та 50 дівчат. Середній вік респондентів - 18,8 років.

При складанні анкети ми багато в чому орієнтувалися на методику побудови емпіричних досліджень, що проводяться в цій області. Безумовно, наше дослідження охоплює більш вузьке коло питань, але ми прагнули в рамках своїх можливостей виявити найбільш важливі тенденції. Анкета включала статеві та вікові характеристики респондентів і 13 питань, з яких два ми зробили відкритими з метою отримання більш розгорнутої репрезентативною інф ... Читати далі »

Переглядів: 1062 | Додав: bragvla15 | Дата: 15.07.2009 | Коментарі (0)

Теоретико-методологічні передумови дослідження. У будь-якому сучасному суспільстві, в тому числі і російському, релігія являє собою важливу частину життя суспільства, вплив якої не можна не враховувати. З історії відомо, що в моменти кризового стану суспільства зростає вплив релігії на суспільну й особисте життя людей, при цьому розширюється спектр їх релігійних та нерелігіозних вірувань [4, с. 91]. Питання про причини, характер, наслідки і перспективи що спостерігався на початку 90-х років в Росії зростання релігійності вимагає глибокого аналізу. Молодь, і особливо студентство, завжди є соціальною групою, найбільш чутливою до змін культурного середовища [9, с. 370], тому аналіз глибинної структури їх масового свідомості представляється досить важливим. Проте спроба визначити ступінь релігійності зустрічає на своєму шляху ряд труднощів. Релігійне почуття, або релігійність, важко піддається виміру, так як не існує єдиного критерію цього вимірювання [5, с. 480]. По-перше, необхідно р ... Читати далі »

Переглядів: 1117 | Додав: bragvla15 | Дата: 15.07.2009 | Коментарі (0)