Головна » 2009 » Липень » 15 » Однак чи можливо вважати цей показник надійним?
Однак чи можливо вважати цей показник надійним?
21:35

Теоретико-методологічні передумови дослідження. У будь-якому сучасному суспільстві, в тому числі і російському, релігія являє собою важливу частину життя суспільства, вплив якої не можна не враховувати. З історії відомо, що в моменти кризового стану суспільства зростає вплив релігії на суспільну й особисте життя людей, при цьому розширюється спектр їх релігійних та нерелігіозних вірувань [4, с. 91]. Питання про причини, характер, наслідки і перспективи що спостерігався на початку 90-х років в Росії зростання релігійності вимагає глибокого аналізу. Молодь, і особливо студентство, завжди є соціальною групою, найбільш чутливою до змін культурного середовища [9, с. 370], тому аналіз глибинної структури їх масового свідомості представляється досить важливим. Проте спроба визначити ступінь релігійності зустрічає на своєму шляху ряд труднощів. Релігійне почуття, або релігійність, важко піддається виміру, так як не існує єдиного критерію цього вимірювання [5, с. 480]. По-перше, необхідно розпочати з визначення самого поняття. З усього безлічі найбільш підходящим здається визначення Рональда Л. Джонстоуна: «релігією називається система вірувань та ритуалів, за допомогою яких група людей пояснює і реагує на те, що знаходить надприродним і священним» [5, с. 462].

Далі, які фактори слід враховувати в процесі оцінки рівня релігійності? Можна розглядати такий показник, як відвідуваність церкви. Однак чи можливо вважати цей показник надійним? Деякі люди ходять до церкви тому, що глибоко вірять в Бога, а інші відвідують її «по обов'язки» або лише заради того, щоб помилуватися архітектурою, оздобу храму. З іншого боку, існує чимала кількість глибоко віруючих людей, які не відвідують церкву [5, с. 481]. Тому, на нашу думку, цей критерій все-таки не можна вважати основним, хоча, безумовно, він дає важливу інформацію.

Інший спосіб оцінки релігійності - пряме запитання респондентам про те, чи вважають вони себе релігійними людьми. Цей показник грунтується готівкової самооцінку і не може вважатися повністю об'єктивним. Крім того виникають труднощі у зв'язку з тим, що критерії релігійності у кожної людини теж індивідуальні. Так, наприклад, в ході нашого дослідження ми стикалися з тим, що люди, по іншим показникам (відвідування храму, читання релігійної літератури, роль релігії в житті) здавалися нам справді релігійними, навіть якщо себе до таких не відноситься.

При визначенні рівня релігійності необхідно звернути увагу і на такі показники, як знайомство з предметом віри, ступінь прояву будь-яких форм релігійної діяльності в рамках своєї віри і т.д. [4, с. 94]. З цією метою ми включили в своє дослідження такі питання, як «читали ви Біблію?» І питання, що стосуються читання спеціальної літератури, перегляд телепередач на релігійні теми. Крім того, справжнє ставлення людини до релігії допомагають зрозуміти і власні судження респондента про те, що ж таке релігія особисто для нього.

Зважаючи на такої невизначеності у відношенні точних критеріїв вимірювання рівня релігійності настільки відмінними один від одного виглядають результати досліджень на цю тему. У своїй роботі ми намагалися, спираючись на результати фундаментальних общероссийских досліджень останніх років, врахувати основні аспекти поставленої проблеми і спробувати визначити рівень релігійного почуття сьогоднішнього московського студентства.

Переглядів: 1113 | Додав: bragvla15 | Теги: Релігійність, Показник | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: