Головна » 2009 » Червень » 30 » «Чи маєте ви дітей?»
«Чи маєте ви дітей?»
21:34

Фахівці вважають, що психологічна основа відповіді на закритий питання істотно інша, ніж при відповіді на відкритий питання. Відповідно не збігається і зміст отриманої інформації. Формулюючи відповідь на відкритий питання, респондент керується лише власними уявленнями. Отже, така відповідь буде більш індивідуалізовані і дасть більш детальну та різноманітну інформацію про структуру уявлень респондентів. Тому відкритий питання є незамінним інструментом, якщо пізнавальна задача - отримання даних про структуру уявлень опитуваних по вивчається проблеми, про особливості словникового запасу їхньої мови, про колі асоціацій у зв'язку з предметом опитування, про вербальних навичках, пов'язаних зі здатністю формулювати свою думку та аргументувати його .

  Закриті варіанти питань краще формулювати для виявлення фактів і відносин, що передбачають заздалегідь відомий і одноманітно перелік можливих варіантів відповідей. При цьому треба пам'ятати, що заздалегідь пропонований набір відповідей належить досліднику і це звільняє відповідають від самостійної роботи над можливими варіантами відповідей.

  Респонденти охоче відповідають на відкриті питання в тому випадку, коли вони мають розвинену систему уявлень по темі питання і вважають себе в ній компетентними. Якщо ж предмет опитування їм мало знаком або непрівичен, складний для аналізу, то респонденти ухиляються від відповідей: або дають невизначений відповідь, або відповідають не по суті. У цьому випадку, застосовуючи відкритий питання, дослідник ризикує зовсім не отримати змістовної інформації та зможе лише з'ясувати, що з даного питання сукупність опитаних не має сформований думки. У той же час, використовуючи закриту форму питання, дослідник допомагає респонденту зорієнтуватися в предметі розмови та висловити своє ставлення до проблеми через запропонований набір можливих суджень або оцінок.

Переглядів: 651 | Додав: bragvla15 | Теги: відкритий, Закритий | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: