Головна » 2009 » Червень » 18

Закони, як ми знаємо, сильніше, всеобщнее, якщо можна так висловитися, закономірностей. Для того щоб закономірність переросла в закон, треба провести величезну безліч досліджень і довести, що у всіх країнах і у всі епохи чим старше вік, тим активніше люди голосують за лівих. Але в США і в Західній Європі літні люди зовсім не симпатизують комуністам. Значить, відкрита нами закономірність, по-перше, обмежена в часі і в просторі, по-друге, вона ніколи не стане загальним законом. До того ж і теоретично довести жорстку зв'язок між старшим віком та уподобаннями комуністам неможливо. Стало бути, у нашій закономірності крім всеобщності буде відсутній та іншої ознака - необхідність.

  Основи вибіркового обстеження

Більшість соціологічних досліджень має не суцільний, а вибірковий характер: за строгими правилами відбирається певна кількість людей, що відображають за соціально-демографічними ознаками структуру вивчається об'єкта. Таке дослідження іменується вибірковим.

... Читати далі »

Переглядів: 617 | Додав: bragvla15 | Дата: 18.06.2009 | Коментарі (0)

Інструментом встановлення таких закономірностей виступає закон великих чисел, гласящая, що сукупна дія великого числа випадкових факторів приводить, при деяких досить загальних умовах, до результату, майже не залежить від випадку. Він є також інструментом виявлення стійких властивостей в соціальні явища і процеси. Закон великих чисел застосовується соціологами у всіх статистичних розрахунках, без нього немислима емпірична соціологія. Закон незамінний при аналізі процентного розподілу відповідей респондентів (опитуваних). Якщо соціолог вибирає досить велике число спостережень, тобто запитує багато людей, і кожне спостереження не залежить один від одного або всі вони від якоїсь загальної причини (іншими словами, коли респонденти при заповненні анкети не впливають один на одного), то він виявляє стійкі зв'язки, масовий процес. На законі великих чисел будується процедура вибіркового обстеження в соціології (його принцип: про багатьох судити на підставі знання про небагатьох).

  ... Читати далі »

Переглядів: 641 | Додав: bragvla15 | Дата: 18.06.2009 | Коментарі (0)