Головна » 2009 » Червень » 14

Предмет дослідження включає в себе ті сторони та властивості об'єкта, які в найбільш повному вигляді виражають досліджуваних проблему (ховається в ній протиріччя) і підлягають вивченню. Причини неуспеваемості у вузі - це предмет дослідження. Він являє собою концентрований вираз взаємозв'язку соціальної проблеми та об'єкта дослідження.

  Логічний аналіз основних понять. У цьому розділі програми передбачаються такі методологічні процедури, без яких неможливо втілити в інструментарії єдину концепцію дослідження, а значить реалізувати його мету і перевірити правильність висунутих гіпотез. Їх суть полягає в логічному структуруванні основних понять, що визначають предмет дослідження. Логічний аналіз передбачає точне пояснення змісту і структури вихідних понять, а на цій основі - з'ясування співвідношення властивостей вивчається явища. Згодом він допоможе правильно пояснити отримані результати. Підсумком такої процедури є теоретична модель предмета дослідження, про яку ми ще будем ... Читати далі »

Переглядів: 729 | Додав: bragvla15 | Дата: 14.06.2009 | Коментарі (0)

Формулювання проблеми. Проведення дослідження та складання програми починаються з правильної постановки проблеми. У дослідженні соціальна проблема виступає як свого роду стан «знання про незнання» певних сторін (кількісних і якісних характеристик) явища чи процесу. Соціальною проблемою називають існуючу в самій реальності, в навколишньому нас життя суперечливу ситуацію, що носить масовий характер і зачіпає інтереси великих соціальних груп або соціальних інститутів. Це може бути незнання причин зростання молодіжної злочинності, збільшення безробіття або зниження життєвого рівня населення, зниження попиту на вітчизняну побутову техніку, погіршення політичного рейтингу глави держави, перевищення еміграції над імміграцією і т.п.

  При формулюванні проблеми дослідження соціолог прагне точно висловити проблемну ситуацію (і реальне протиріччя, що визначає її) і в той же час не давати надмірно широких і абстрактних визначень. Найчастіше первинна проблема, яка зазвичай саме абстракт ... Читати далі »

Переглядів: 1731 | Додав: bragvla15 | Дата: 14.06.2009 | Коментарі (0)