Головна » 2009 » Червень » 27

Друга відмінна риса - достовірність та об'єктивність. Вона тісно пов'язана з першою: опрашівая сотні й тисячі людей, соціолог отримує можливість обробляти дані математично. Він усредняет різноманітні думки і в результаті одержує набагато більш достовірну інформацію, ніж журналіст. Її можна назвати навіть об'єктивної, якщо суворо дотримано всіх науково-методичні вимоги. Хоча отримана вона на основі суб'єктивних думок.

  Ніхто в світі не винайшов більш досконалого способу поєднати непоєднуване, вогонь і воду, лід і полум'я. Це маленьке чудо наукового пізнання здійснює математична статистика. Правда, вона вимагає за це дорогу ціну - досконале володіння методикою і технікою соціологічного дослідження, всі тонкощі яких можна пізнати тільки за довгі роки безперервної роботи.

  Третя відмінна риса - мета опитування. Лікар, журналіст або слідчий зовсім не прагне до узагальненої інформації, він з'ясовує те, що відрізняє однієї людини від іншої. Звичайно, кожен з них прагне д ... Читати далі »

Переглядів: 604 | Додав: bragvla15 | Дата: 27.06.2009 | Коментарі (0)

Соціологію найчастіше ототожнюють з методом опитування, або анкетні процедурою. Дійсно, в соціології найпопулярнішим є анкетні опитування. Їм користуються приблизно в 70-80% випадків. Соціальні психологи більше схильні до тестів і соціометріческім методів, але й анкетні процедура аж ніяк не рідкість в психології, що вивчає поведінку людей, мотивацію діяльності і ціннісні орієнтації.

  Мистецтво задавати волосся, мабуть, саме давнє і до сих пір ще найскладніше. У повсякденному житті ми переконуємося, як нетактовне поставлене питання ставить відповідає в ніяково положення. Про дурні питання говорять, що їх легше задавати, ніж на них відповідати. Є питання риторичні, на них зовсім не треба відповідати. Існують також питання короткі й довгі, письмові та усні, закриті та відкриті, питання-меню і питання-фільтри, питання-пастки, питання контактні, отвлекающие, фактологіческіе, буферні, що провокують, закриті, напівзакритих, відкриті, питання-безвихідь і т. д.

  Всі різнов ... Читати далі »

Переглядів: 667 | Додав: bragvla15 | Дата: 27.06.2009 | Коментарі (0)