Головна » 2009 » Червень » 22

Другий тип помилок вибірки - систематичні помилки. Якщо соціолог вирішив дізнатися думку всіх мешканців міста про проведену місцевими органами влади соціальної політики, а опитав тільки тих, у кого є телефон, то виникає навмисне зміщення вибірки на користь заможних верств, тобто систематична помилка. Рідко коли соціолог допускає навмисні помилки. Чаше вони виникають з-за того, що йому погано відома структура генеральної сукупності: розподіл людей за віком, професії, доходів і т.д. Ось деякі способи уникнути помилки:

  кожна одиниця генеральної сукупності повинна мати рівну ймовірність потрапити у вибірку,

відбір бажано виробляти з однорідних сукупність,

треба знати характеристики генеральної сукупності,

при складанні вибіркової сукупності треба враховувати випадкові і систематичні помилки.

Якщо вибіркова сукупність (або просто вибірка) складена правильно, то соціолог отримує надійні результати, що характеризують всю генеральну сукупність. ... Читати далі »

Переглядів: 879 | Додав: bragvla15 | Дата: 22.06.2009 | Коментарі (0)

Репрезентативність - властивість вибіркової сукупності представляти характеристику генеральної. Якщо збігу немає, говорять про помилку репрезентативності - міру відхилення статистичної структури вибірки від структури відповідної генеральної сукупності. Припустимо, що середній щомісячний сімейний дохід пенсіонерів у генеральній сукупності становить 2 тис. руб., А в вибіркової - 6 тис. руб. Це означає, що соціолог Опрашивал тільки заможних частина пенсіонерів, а в його дослідження вкрала помилка репрезентативності. Іншими словами, помилкою репрезентативності називається розбіжність між двома сукупностями - генеральної, на яку спрямований теоретичний інтерес соціолога і представлення про властивості якої він хоче отримати в кінцевому результаті, і вибіркової, на яку спрямований практичний інтерес соціолога, яка виступає одночасно як об'єкт обстеження і засіб отримати інформацію про генеральної сукупності.

  Поряд з терміном «помилка репрезентативності» у вітчизняній літературі ... Читати далі »

Переглядів: 658 | Додав: bragvla15 | Дата: 22.06.2009 | Коментарі (0)