Головна » 2009 » Червень » 19 » Решту і складуть генеральну сукупність
Решту і складуть генеральну сукупність
21:33

Генеральна сукупність - безліч тих людей, відомості про яких прагне отримати соціолог у своєму дослідженні. В залежності від того, наскільки широкою буде тема дослідження, настільки ж широка буде генеральна сукупність. Приклад: соціолог хоче дізнатися думки людей про обстановку в країні. В якості генеральної сукупності будуть виступати люди, яких ця тема торкається і які сформували свою думку. Виключаються діти, інваліди, дипломатичні працівники, а також розумово відсталі. Позосталі та складуть генеральну сукупність.

  Вибіркова сукупність - зменшена модель генеральної сукупності; ті, кому соціолог роздає анкети, кого називають респондентами, хто, нарешті, являє собою об'єкт соціологічного дослідження. Інакше кажучи, це велика кількість людей, яких соціолог опитують.

  Кого саме відносити до генеральної сукупності, визначають цілі дослідження, а кого включати у вибіркову сукупність вирішують математичні методи. Якщо соціолог має намір поглянути на афганської війни очима її учасників, у генеральну сукупність увійдуть всі воїни-афганці, але опитувати йому доведеться невелику частину - вибіркову сукупність. Для того, щоб вибірка точно відображала генеральну сукупність, соціолог дотримується правила: будь-який воїн-афганець, незалежно від місця проживання, місця роботи, стану здоров'я та інших обставин, повинен мати однакову ймовірність потрапити у вибіркову сукупність.

  Як тільки соціолог визначився з тим, кого він хоче опитати, він визначив основу вибірки. Після чого вирішується питання про тип вибірки. Вони діляться на три великих класи: а) суцільні (перепису, референдуми), б) випадкові і в) невипадкова. З суцільними більш-менш все ясно, це навіть і не вибірки, оскільки опитують все одиниці з генеральної сукупності. Складніше йде справа з останніми двома класами. Кожен з них поділяється на кілька видів (типів). До випадковим відносять: 1) імовірнісну, 2) систематичну, 3) районованих (стратифікована), 4) гніздовим. До невипадкова відносять: 1) «стихійних», 2) квотний, 3) метод «основного масиву».

  Для забезпечення репрезентативності потрібен повний і точний перелік одиниць вибіркової сукупності. Цей перелік утворює основу вибірки. Елементи, призначені для відбору, називаються одиницями відбору. Одиниці відбору можуть співпадати з одиницями спостереження, оскільки одиницею спостереження вважається елемент генеральної сукупності, з якого безпосередньо ведеться збір інформації. Зазвичай одиниця спостереження - це окрема людина. Відбір зі списку найкраще виробляти, нумеруя одиниці і використовуючи таблицю випадкових чисел, хоча часто використовується квазі-випадковий метод, коли з переліку простого береться кожен n-й елемент.

Переглядів: 712 | Додав: bragvla15 | Теги: Сукупність | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: