Головна » 2009 » Червень » 18 » Таке дослідження іменується вибірковим
Таке дослідження іменується вибірковим
21:33

Закони, як ми знаємо, сильніше, всеобщнее, якщо можна так висловитися, закономірностей. Для того щоб закономірність переросла в закон, треба провести величезну безліч досліджень і довести, що у всіх країнах і у всі епохи чим старше вік, тим активніше люди голосують за лівих. Але в США і в Західній Європі літні люди зовсім не симпатизують комуністам. Значить, відкрита нами закономірність, по-перше, обмежена в часі і в просторі, по-друге, вона ніколи не стане загальним законом. До того ж і теоретично довести жорстку зв'язок між старшим віком та уподобаннями комуністам неможливо. Стало бути, у нашій закономірності крім всеобщності буде відсутній та іншої ознака - необхідність.

  Основи вибіркового обстеження

Більшість соціологічних досліджень має не суцільний, а вибірковий характер: за строгими правилами відбирається певна кількість людей, що відображають за соціально-демографічними ознаками структуру вивчається об'єкта. Таке дослідження іменується вибірковим.

  Вибіркове обстеження являє собою спосіб систематичного збору даних про поведінку та установках людей шляхом опитування спеціально підібраної групи респондентів, які дають інформацію про себе і своїй думці. Воно є більш економічним і не менш надійним методом, хоча вимагає більш витончений методики і техніки. Його основа - вибіркова сукупність, яка складається на базі своєї зменшеної копії - генеральної сукупності.

  Генеральною сукупністю вважають все населення або ту його частину, яку соціолог має намір вивчити. Генеральна сукупність - все, кого збирається вивчити соціолог, користуючись зменшеною копією (вибіркова сукупність); сукупність тих людей, хто володіє одним або декількома властивостями, що підлягають вивченню. Часто генеральні сукупності (їх ще називають популяціями) настільки великі, що опитування кожного представника надзвичайно обременітелен і дорого. Це ті, на кого спрямований теоретичний інтерес соціолога (теоретичний в тому сенсі, що дізнатися про кожного представника генеральної сукупності вчений може лише опосередковано, на основі інформації про вибіркової сукупності).

Переглядів: 619 | Додав: bragvla15 | Теги: закономерность, Необхідність | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: