Головна » 2009 » Червень » 17 » Різниця між ними полягає в наступному
Різниця між ними полягає в наступному
21:33

У широкому розумінні термін «дані» застосуємо до результатів не лише емпіричного, але й теоретичного дослідження. Різниця між ними полягає в наступному. Соціолог-емпірік користується власними даними, тобто результатами проведеного особисто ним опитування чи спостереження.

  На відміну від нього соціолог-теоретик використовує чужі дані, то є результати дослідження, проведеного кимось іншим, опубліковані в пресі. Власні дані одержали назву первинних даних, чужі - вторинних даних.

  Первинними даними називається отримана в емпіричних досліджень статистична інформація, яка пройшла відому математичну обробку та виражена у формі таблиць з розподілом відповідей респондентів.

  Як правило, ті й інші представляють вже оброблений за допомогою математики результат дослідження. Обробкою соціологічної інформації називають математико-статистичне перетворення даних, що робить їх компактними, придатними для аналізу та інтерпретації.

  Спеціальні математичні процедури називають приводних ремнем емпіричного дослідження. В їх основі лежить теорія ймовірностей, що визначає технологію складання вибіркової сукупності та електронної обробки даних. До неї тісно примикає процедура емпіричного узагальнення, звана ще статистичними висновком. У його основі лежить індукція - умовивід від фактів до деякої гіпотези (загальним твердженням).

  Статистичний висновок - це індуктивно узагальнення, побудоване на основі математичної обробки і додавання деякого безлічі одиниць дослідження. Ми опитали 1500 виборців і з'ясували, що понад 60% людей похилого віку (старше 60 років) на останніх виборах голосували за комуністів. У даному випадку вивчалася статистична зв'язок двох змінних: вік і електоральне поводження. Звідси можна зробити статистичний висновок: чим більше вік респондента, тим вища ймовірність того, що він проголосує за комуністів. І навпаки.

  Статистичний висновок ми отримали після обробки анкет та аналізу первинних даних. Це кількісний висновок. На відміну від нього два інших, розглянутих раніше типу виводу - логічний та теоретико-гіпотетичний - є якісними. Зв'язок між ними наступна. При складанні програми дослідження вчений теоретично постулірует (будує теоретичну гіпотезу) можливість зв'язку між двома змінними - віком та електоральним поведінкою. Пізніше, коли він склав анкети та провів дослідження, при математичної обробки даних будується статистичний висновок. Це дві сторони однієї медалі, перший (вік) служить пробні проектом, теоретичним макетом можливої зв'язку двох змінних, а другий (електоральне поведінка) - його емпіричним підтвердженням.

  Статистичний висновок - область імовірнісного знання. Ймовірність - числова характеристика ступеня можливості появи будь-якої випадкової події за тих чи інших певних, які можуть повторюватися необмежену кількість разів умовах. Вона вивчається в теорії ймовірностей - розділ математики, в якому поданим ймовірність одних випадкових подій знаходять ймовірності інших подій, пов'язаних яким-небудь чином з першими. Математична статистика - наука про математичних методах систематизації та використання статистичних даних. Спираючись на теорію ймовірностей, вона дозволяє оцінити, зокрема, необхідний обсяг вибірки для отримання результатів необхідної точності при вибіркових обстежень. Одна з основних задач теорії ймовірностей полягає у з'ясуванні закономірностей, що виникають при взаємодії великого числа випадкових факторів.

Переглядів: 868 | Додав: bragvla15 | Теги: Оброблений, Ймовірність, Кількісний | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: