Головна » 2009 » Червень » 15 » Визначення вибіркової сукупності
Визначення вибіркової сукупності
21:33

Наприклад, якщо в ході аналізу причин неуспеваемості у вузі висуваються припущення про 1) низькій якості викладання ряду предметів, 2) відволікання студентів від навчання на додаткові заробітки, 3) невимогливість адміністрації до успішності та дисципліни, 4) прорахунках у конкурсному прийом до ВНЗ, то саме їх і слід перевірити. Гіпотези повинні бути точними, конкретними, зрозумілими і стосуватися тільки предмету дослідження. Від того, як сформульовані гіпотези, часто залежить те, якими будуть методи дослідження. Так, гіпотеза про низьку якість викладання вимагає проведення експертного опитування, а гіпотеза про відволікання студентів на приробітки - звичайного опитування респондентів.

  Визначення вибіркової сукупності. Вона задається самим об'єктом дослідження (наприклад, обстеження студентів, пенсіонерів, вкладників Ощадбанку, працівників підприємства). Різниця між об'єктом та вибіркової сукупністю полягає в тому, що другий менше за обсягом і представляє зменшену копію першого. Якщо об'єкт дослідження охоплює десятки тисяч людей, то вибіркова сукупність - сотні. Тому більшість соціологічних досліджень має не суцільний, а вибірковий характер: за строгими правилами відбирається певна кількість людей, що відображають за соціально-демографічними ознаками структуру вивчається об'єкта. Мовою соціологів ця операція носить назву вибірка. У програмі дослідження ретельно описується проект вибірки, який в подальшому може уточнюватися.

  У проекті вибірки вказуються принципи виділення з об'єкта тієї сукупності людей (або інших джерел інформації), які згодом будуть охоплені опитуванням; обгрунтовується техніка проведення опитування; вказуються підходи до визначення достовірності отриманої інформації (вона необхідна для того, щоб упевнитися в ступені правомірності розповсюдження отриманих висновків на весь об'єкт дослідження).

  У методичну частину програми соціологічного дослідження включаються також характеристика методів і прийомів збору первинної інформації (анкетні опитування, інтерв'ю, аналізу документів, спостереження); логічна структура застосовуваного методичного інструментарію, з якої видно, на виявлення яких характеристик, властивостей предмету дослідження спрямований той чи інший блок питань; порядок розташування питань в інструментарії. Сам інструментарій додається до програми в якості самостійного документа. Іноді сюди включають логічні схеми обробки зібраної інформації, що показують передбачуваний діапазон і глибину аналізу даних.

  Коли ми приступаємо до побудови програми соціологічного дослідження, то самим складним і важливою справою, зумовлюють загальний успіх, є, мабуть, створення теоретичної моделі предмету дослідження (ТМПІ).

  Теоретична модель предмета дослідження - це сукупність абстрактних об'єктів, що описують проблемне поле, що потрапила в сферу вашого теоретичного інтересу і яка всередині себе представляє єдине логічне ціле.

  Теоретична модель предмета дослідження - основний путівник соціолога в безбрежном море емпіричної інформації. Вона нагадує план міста, без якої турист безглуздо блукає в лабіринті вулиць. Теоретична модель зв'язує в єдине ціле а) одні поняття з іншими, б) одні факти з іншими фактами, нарешті, в) факти і поняття між собою. Перш за все вона включає абстрактні поняття, які логічно пов'язані один з одним. Потім вони переводяться в сукупність конкретних, спостережуваних ознак.

  Отже, центральним моментом розробки програми дослідження виступає створення теоретичної моделі.

  Типовість, ймовірність, статистика

Соціологію називають наукою про соціально типових явищах.

  Це єдина наука, яка точно знає про те, що думає і чого хоче середньостатистичний чоловік. Дійсно, за допомогою кількісних розподілів відповідей в анкеті соціологія виявляє типове думку великої групи людей. Але як їй вдається це робити?

  Зібрані в емпіричних досліджень факти отримали в соціології назва даних. Дані - первинна інформація, отримана в результаті соціологічного дослідження: відповіді респондентів, оцінки експертів, підсумки спостереження в т.п. Дані можна визначити як сукупність значень змінних, приписаних одиницями дослідження - об'єктів (людей, речей, установам).

Переглядів: 1348 | Додав: bragvla15 | Теги: що, Вибірковий, Сукупність | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: