Головна » 2009 » Червень » 14 » Хто ввів термін «соціологія»?
Хто ввів термін «соціологія»?
21:33

Формулювання проблеми. Проведення дослідження та складання програми починаються з правильної постановки проблеми. У дослідженні соціальна проблема виступає як свого роду стан «знання про незнання» певних сторін (кількісних і якісних характеристик) явища чи процесу. Соціальною проблемою називають існуючу в самій реальності, в навколишньому нас життя суперечливу ситуацію, що носить масовий характер і зачіпає інтереси великих соціальних груп або соціальних інститутів. Це може бути незнання причин зростання молодіжної злочинності, збільшення безробіття або зниження життєвого рівня населення, зниження попиту на вітчизняну побутову техніку, погіршення політичного рейтингу глави держави, перевищення еміграції над імміграцією і т.п.

  При формулюванні проблеми дослідження соціолог прагне точно висловити проблемну ситуацію (і реальне протиріччя, що визначає її) і в той же час не давати надмірно широких і абстрактних визначень. Найчастіше первинна проблема, яка зазвичай саме абстрактна, по ходу дослідження постійно звужується і до моменту виходу в «поле» набуває чіткий, завершений вигляд. Доцільно кілька разів повертатися до формулювання проблеми. Якщо проблема не «урізана» до необхідних розмірів, завжди залишається небезпека, що соціолог буде шукати відповідь на вирішення однієї, а не безлічі проблем, а стало бути як слід не вирішить жодної.

  Братися за вивчення декількох проблем в рамках одного дослідження недоцільно, оскільки це ускладнює інструментарій і робить його занадто громіздким, що в свою чергу знижує, по-перше, якість збирається інформації, по-друге, оперативність дослідження (що веде до старіння соціологічних даних).

  Визначення мети, завдань, об'єкта і предмета дослідження. Задачі дослідження можуть бути умовно розділені на основні та додаткові. Основні передбачають пошук відповіді на його центральний питання: які шляхи і засоби вирішення досліджуваної проблеми? Додаткові задачі допомагають з'ясувати супутні головній проблемі дослідження обставини, фактори, причини.

  Об'єктом соціологічного дослідження в широкому сенсі виступає носій тієї чи іншої соціальної проблеми, у вузькому - люди чи об'єкти, здатні дати соціологи необхідну інформацію. Частіше всього об'єктом виступає соціальна група - студенти, робочі, матері-одинаки, підлітки і т.п. Якщо, приміром, вивчаються причини неуспеваемості у вузі, то об'єктом вивчення в рівній мірі є студенти та викладачі.

Переглядів: 1732 | Додав: bragvla15 | Теги: Завершені, небезпека, Масовий | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: