Головна » 2009 » Червень » 12 » Один з творців теорії делегування повноважень
Один з творців теорії делегування повноважень
21:33

Один із засновників расово-антропологічний школи (Школи одного фактору).

Сучасний російський соціолог-«шістдесятники».

Основоположник формальної соціології.

Хто ввів термін «соціологія»?

Керівник Хотторнского експерименту.

Один з творців теорії делегування повноважень.

Відповіді на кросворд

  По горизонталі:

Гідденс.

Ібн-Хальдуном.

Дюркгейм.

Спенсер.

Сорокін.

По вертикалі:

  Теологічна.

Зіммель.

Автор кросворда допустив помилку. Знайдіть її. Це ваше завдання.

Як провести соціологічне дослідження

Соціологія не може існувати, не видобуваючи емпіричну інформацію самого різного плану - про думці виборців, дозвілля школярів, рейтингу президента, сімейному бюджеті, кількість безробітних, рівень народжуваності. Першим ділом дослідник використовує офіційну статистику, опублікованих у журналах, бюлетенях, доповідях. Відсутні інформацію він добирается при соціологічному опитуванні, де з'ясовуються суб'єктивні думки людей (в анкетуванні їх називають респондентами). Відповіді математично усереднюють, узагальнені дані представляються у вигляді статистичних таблиць, виводяться і пояснюються закономірності. Кінцевий підсумок - побудова наукової теорії, що дозволяє передбачати майбутні явища і розробляти практичні рекомендації.

  Програма дослідження

Соціологічне дослідження починається зовсім не зі складання анкети, як прийнято думати, а з опрацювання проблеми, висування цілей і гіпотез, побудови теоретичної моделі. Лише потім соціолог переходить до розробки інструментарію (найчастіше це дійсно анкета), потім до збору первинних даних та їх обробки. А на кінцевій стадії - знову теоретичний аналіз, бо дані треба правильно, тобто відповідно до висунутій теорією, інтерпретувати і пояснити. Тільки після цього випливають практичні рекомендації.

  Сьогодні під емпіричним дослідженням розуміється збір первинних даних, проведений за певною програмою і з використанням правил наукового висновку, що надає в розпорядження вченого репрезентативну інформацію. Технологія (методика і методи) збору даних відповідає на питання «як отримані дані», а самі дані представляють результат дослідницького пошуку і відповідають на питання «що отримано в дослідженні». Стратегія емпіричного дослідження задається програмою дослідження, куди входять теоретична модель предмета дослідження, емпірична схема об'єкту дослідження, методи і методика отримання даних, аналіз та інтерпретація даних, але не входить науковий звіт, в якому описані підсумки.

  Всі стадії роботи соціолога відображені в його головному документі - програмі соціологічного дослідження.

  Програма відноситься до типу стратегічних документів наукового дослідження, мета яких представити загальну схему чи план майбутнього заходу, викласти концепцію всього дослідження. Вона містить теоретичне обгрунтування методологічних підходів і методичних прийомів вивчення конкретного явища або процесу.

Переглядів: 716 | Додав: bragvla15 | Теги: Основоположник, Зіммель, сучасний | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: