Головна » 2009 » Липень » 13

% - Легкі вступні іспити, маленький конкурс (найлегше надійти).

Плани на майбутнє: собираешься в аспірантуру?

  30% - Так.

46% - Ні.

Плани на майбутнє: збираєшся Чи присвятити все своє життя науці?

% - Так.

61% - Ні.

Найпопулярніші спеціальності:

  Соціологи.

Економісти.

Психологи.

Якщо сказати в двох словах, то отримані результати не дуже обнадійливі. Дослідження показало, що з усіх першокурсників соціологічного факультету менше половини поступили до ВНЗ за тією спеціальністю, яка їм дійсно близька по духу. Простежується все та ж тенденція отримання вищої освіти «взагалі».

  Варто звернути увагу також і на те, що не всі (дуже невеликий відсоток) студенти, навчаючись у вузі, цінують те, що він академічний, і всі ті можливості, які перед ними відкриваються: кращий викладацький склад, надання аспірантури, можливість наукової діяльності. Це, звичайно ж, має своє пояснення.

... Читати далі »

Переглядів: 1005 | Додав: bragvla15 | Дата: 13.07.2009 | Коментарі (0)

Нижче наведено три прикладу соціологічного дослідження. Їх авторами є студенти різних вузів і різних курсів. Неозброєним оком видно різниця в побудові програми дослідження та аналізі даних. Здавалося б, очікувати від першокурсників серйозних успіхів рано. Тим не менше і вони показали чудові результати, особливо в емпіричної частини. Залишаю ці завдання без коментарів. Їх ви зробите, я думаю, самостійно.

  Приклад 1 Дослідження установок на отримання вузівської освіти московських студентів

Установки на здобуття вищої освіти молоді, без сумніву, визначають не тільки майбутні успіхи на професійному поприщі після закінчення вузу, але й успішність навчання в ньому. Соціологи регулярно проводять опитування серед студентів та абітурієнтів. Результати багатьох з них публікуються в журналі «Соціологічні дослідження».

  Вчені дійшли висновку про те, що соціальна орієнтація на входження в шар фахівців продовжує бути первинною по відношенню до професійної (вибір профес ... Читати далі »

Переглядів: 1047 | Додав: bragvla15 | Дата: 13.07.2009 | Коментарі (0)