Головна » 2009 » Липень » 13 » Залишаю ці завдання без коментарів
Залишаю ці завдання без коментарів
21:35

Нижче наведено три прикладу соціологічного дослідження. Їх авторами є студенти різних вузів і різних курсів. Неозброєним оком видно різниця в побудові програми дослідження та аналізі даних. Здавалося б, очікувати від першокурсників серйозних успіхів рано. Тим не менше і вони показали чудові результати, особливо в емпіричної частини. Залишаю ці завдання без коментарів. Їх ви зробите, я думаю, самостійно.

  Приклад 1 Дослідження установок на отримання вузівської освіти московських студентів

Установки на здобуття вищої освіти молоді, без сумніву, визначають не тільки майбутні успіхи на професійному поприщі після закінчення вузу, але й успішність навчання в ньому. Соціологи регулярно проводять опитування серед студентів та абітурієнтів. Результати багатьох з них публікуються в журналі «Соціологічні дослідження».

  Вчені дійшли висновку про те, що соціальна орієнтація на входження в шар фахівців продовжує бути первинною по відношенню до професійної (вибір професії). Особисто мені здається, що такий стан речей пов'язаний і з тим, що останнім часом конкурс до вузів зростає, прохідний бал підвищується і вступні іспити ускладнюються з кожним роком.

  Аналіз різного роду довідкової літератури для вступників до вузів дозволив мені зробити важливий висновок: одним з вузів, в який найпростіше поступить, незважаючи на досить-таки великий конкурс, є саме педагогічний. Виходячи зі свого життєвого досвіду я можу сказати, що багато випускників шкіл намагаються вступати в різні вищі навчальні заклади (у тому числі престижні), а в разі провалу йдуть в педагогічний, куди надходять без особливих проблем. Я ще раз повторюю, що дані висновки були зроблені мною виключно на прикладах моїх знайомих, і тому не мають під собою ніяких точних емпіричних даних.

  На прикладі проведених професійними соціологами досліджень я спробувала провести своє власне вивчення специфічних особливостей в орієнтації студентів соціологічного факультету. Для цього мною було проведено опитування першокурсників соціологічного факультету Державного університету гуманітарних наук. Було опитано 28 респондентів (саме така кількість студентів-першокурсників на очному відділенні даного факультету). Переважаючим вік опитаних респондентів - 17-18 років. Була складена невелика анкета, відповісти на яку було запропоновано кожному з респондентів. Вона мала такий вигляд:

  Ви поступили в цей ВНЗ на даний факультет по причині того, що:

  Бажали придбати саме цю спеціальність (соціолога).

Хотіли отримати вищу освіту «взагалі».

Виникло бажання «відсидітися» ( «відкосити» від армії).

Не зміг (ла) вступити в інший вуз.

Вами був обраний саме цей вуз, так як:

  Він престижний.

Все зробили, ну і я, як усі.

Хороший викладацький склад (на рішення вплинуло те, що вуз академічний).

Легкі вступні іспити (було легше всього поступити; маленький конкурс).

Чи збираєтесь ви поступати до аспірантури?

Чи збираєтеся ви присвятити все своє життя науці?

Фахівці якій області, на вашу думку, в даний час в нашій країні найбільш популярні (запитання)?

Психологи.

Соціологи.

Історики.

Економісти.

Політологи.

Результати опитування

  Причини надходження саме в цей вуз:

% - Не змогли вступити в будь-який інший вуз.

% - Вирішили отримати саме цю спеціальність (соціолога).

% - Надійшли тільки заради вищої освіти «взагалі».

Причина, по якій вас залучив саме цей вуз:

% - Все зробили, ну і я як усі.

% - Хороший викладацький склад (академічний вуз).

Переглядів: 1046 | Додав: bragvla15 | Теги: установок, Важливий, Успішність | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: