Головна » 2009 » Липень » 22 » «Сіріус»
«Сіріус»
21:35

Групова згуртованість - дослідження даного феномена грунтується на розумінні групи як певної системи міжособистісних відносин, що мають емоційну основу. Поняття групової згуртованості відрізняють від поняття сумісності людей в групі. Сумісність членів групи означає, що даний склад групи можливий для забезпечення виконання групою її функцій, що члени групи можуть взаємодіяти. Згуртованість групи означає, що даний склад групи не просто можливий, але що він інтегрований найкращим чином, що в ньому досягнута особлива ступінь розвитку відносин, а саме така ступінь, при якій всі члени групи в найбільшою мірою поділяють цілі групової діяльності і ті цінності, які пов'язані з цією діяльністю, образно кажучи, живуть «єдиним диханням».

  Однією з найбільш повних теорій дослідження згуртованості групи є теорія А. В. Петровського. У ній виділяються три рівня розвитку групової згуртованості.

  На першому рівні (що відповідає поверхневого шару внутрішньо відносин) згуртованість дійсно виражається розвитком емоційних контактів.

  На другому рівні (що відповідає другому шару - Цое) відбувається подальше об'єднання групи, і це виражається в совпадении основної системи цінностей, пов'язаних з процесом спільної діяльності.

  На третьому рівні (що відповідає «ядерному» шару внутрішньо відносин) інтеграція групи виявляється в тому, що всі члени групи починають поділяти загальні цілі групової діяльності.

  При цьому А. В. Петровський виділяє різні типи груп, в залежності від ступеня опосредованності в них міжособистісних відносин спільної діяльністю. У його типології груп присутні два вектора: наявність або відсутність опосредствованія міжособистісних відносин змістом групової діяльності (х); громадська значущість групової діяльності (у).

  Вектори утворюють простір, в якому можна розташувати всі групи, що функціонують в суспільстві.

  Гіпотези дослідження:

  На МП ТОВ «Сіріус» керівник практикує стиль керівництва, який позначається як «доброзичливий автократізм».

У колективі функції неформального лідера і офіційного керівника збігаються.

Колектив згуртовані завдяки наявності явного лідера.

Колектив згуртовані, але на тлі общегрупповой згуртованості виділяються аутсайдери.

Колектив згуртовані завдяки тому, що спільна діяльність згладжує можливі розбіжності між його членами.

Передбачається, що на схемі векторів А. В. Петровського досліджуваний колектив можна розташувати наступним чином span>

Переглядів: 1316 | Додав: bragvla15 | Теги: Згуртованість, совместимость, Даний | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: