Головна » 2009 » Липень » 21 » Доброзичливий автократізм
Доброзичливий автократізм
21:35

Таке лідерство не передбачає обов'язкового застосування сили, але в інших випадках вона може бути застосована. Деякі працівники позитивно сприймають такий вид керівництва, однак це не відноситься до більшості персоналу.

  Жорстке автократічное лідерство схвалюють лише два типи менеджерів - ті, хто погано інформований і не знає кращого виходу, а також ті, хто за своїм характером егоістічен і прагне дати відчути свою значимість.

  Доброзичливий автократізм. У цьому випадку стиль лідерства орієнтований і на виконання завдання, і на задоволення інтересів працівників. Хоча доброзичливі автократія докладають багато сил для виконання завдання, вони одночасно рахуються з бажаннями, почуттями, прагненнями персоналу.

  Такі менеджери звертаються за фактами та інформацією до працівників, перш ніж прийняти будь-яке рішення, але вони не мають потреби в їх рекомендаціях. Вони не дозволяють також працівникам приймати рішення або ж бути учасниками процесу прийняття рішення.

  Вони не вважають працівників людьми другого сорту, не підкреслюють свого службового положення для того, щоб дати іншим відчути свою значимість, і не дають підстав для того, щоб підлеглі відчули себе приниженими. І в той же час завжди зрозуміло, за ким вирішальне слово.

  Консультативний менеджер. Менеджери консультативного складу підказують своїм підлеглим курс дій. Вони завжди відкриті для нових альтернатив і чекають правдивої реакції від своїх підлеглих. Але цей стиль керівництва ні в якому разі не створює ситуації типу «одна людина - один голос». Після остаточного аналізу керівник приймає рішення і бере на себе всю відповідальність, навіть якщо ці рішення грунтувалися на помилкових радах.

  Парціпатівний стиль. Менеджери парціпатівного стилю (стилю співучасті) на рівних беруть участь у прийнятті рішень зі своїми працівниками, викликаючи таким чином почуття прихильності єдиної мети. Передумовою парціпатівного менеджменту є ситуація, за якої керівник визнає соціальні потреби працівників, а вони відповідають на це підвищенням продуктивності праці та участю у формуванні нових, більш складних завдань фірми. На додаток до рівноправного участі персоналу в прийнятті рішень парціпатівний менеджмент також викликає керівників розділяти владу і відповідальність з працівниками, налагоджувати відкритий і прямий потік інформації усередині організаційної структури.

  Психологічний клімат. Сюди відносяться такі поняття, як групові інтереси, групові потреби, групові норми, групові цінності, групова думка, групові мети. Для індивіда, що входить в групу, усвідомлення приналежності до неї відбувається насамперед через прийняття цих характеристик, тобто через усвідомлення факту деякої психічної спільності з іншими членами цієї соціальної групи. Головною, чисто психологічної характеристикою групи є наявність так званого «ми-почуття».

Переглядів: 1054 | Додав: bragvla15 | Теги: Консультативний, Значимість | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: