Головна » 2009 » Липень » 19 » «Що вас приваблює в храмі?»
«Що вас приваблює в храмі?»
21:35

Блок питань нашої анкети стосувався відвідування церкви і участі в здійсненні богослужінь. Переважна більшість (75%) представників студентської молоді відвідують Церква час від часу (табл. 2.5), але аналіз мотивів відвідування храмів і питань, що стосуються дотримання ними церковних обрядів показав, що реальної зв'язку з релігійною тут не спостерігається. Показово, що велика частина респондентів (63%), які відвідують церкву, на запитання про те, беруть участь Чи вони при цьому в богослужіннях, церковних обрядах, відповіли негативно (табл. 2.6). Важливе значення в цьому блоці має відкритий запитання: «Що вас приваблює в храмі?», - Дозволив виявити справжню картину релігійних потреб молоді (табл. 2.7). Так, 14% респондентів привертає виключно архітектура та краса оздоблення, а здійснення обрядів - лише 10%. 11% респондентів взагалі не змогли відповісти на це не дуже складне питання. Більшість же притягує в храмі особлива атмосфера. Таким чином, легко побачити, що лише дуже невеликий відсоток релігійно віруючих людей можна вважати не тільки прийняли віру, але й наступними її вимогам. Крім того, навіть досить високий відсоток людей, які вказали, що час від часу ходять до церкви, не можна вважати повністю об'єктивним показником, так як з відповідей стало зрозуміло, що для багатьох людей відвідування храму лише данина моді, а не внутрішня потреба.

Не менш важливим нам здався питання, що стосується чинників, здатних вплинути на релігійну свідомість молодих людей. Безперечно, їх коло дуже широкий. Ми ж ре шили зосередити увагу на найбільш, як нам здається, важливих. По-перше, вплив з боку родини: більшість говорить, що в родині є віруючі люди (табл. 2.8), однак великого впливу на релігійність респондентів вони не надали. І, дійсно, якщо порівняти ці цифри з даними, що стосуються рівня релігійного почуття студентів, то картина реально підтверджується. Те ж саме стосується і оточення молодих людей: тенденції до більш високим рівнем релігійності людей, в чиєму оточенні переважають віруючі, не відзначається (табл. 2.9 і 2.10).

Закінчити наше дослідження ми вирішили з'ясуванням позицій студентів з приводу існування зв'язку між підтриманням традиційних релігійних цінностей з збереженням духовної культури Росії. Як показало опитування, більшість респондентів незалежно від релігійних переконань безперечно (56%) або в какой-то мере (33%) пов'язують ці поняття.

Висновок. Звичайно, проведене дослідження не претендує на будь-яку фундаментальність, однак деякі виявлені тенденції все-таки здаються досить цікавими. Перш за все це деякий невідповідність між власною оцінкою своєї релігійності та об'єктивними показниками. Крім того, вдалося з'ясувати, що незалежно від релігійних вподобань абсолютна більшість молодих людей бачить в традиційних релігійних цінностях міцну й необхідну опору всієї російської культури і суспільства в цілому.

Література

Воронцова Л.М., Філатова. Б., Фурман Д. Е. Релігія в сучасному масовій свідомості / / Соціол. исслед. 1995. № 11. С. 81-91.

Переглядів: 1005 | Додав: bragvla15 | Теги: Необхідність, відкритий, Складний | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: