Головна » 2009 » Липень » 16 » «Що таке особисто для вас релігія?»
«Що таке особисто для вас релігія?»
21:35

Спочатку ми питали студентів про роль релігії в їхньому житті. Проаналізувавши відповіді респондентів, ми з'ясували, що в житті більшості (46%) студентів релігія відіграє не дуже важливу роль, тобто їх можна назвати малорелігіознимі. Приблизно однаковий відсоток респондентів, в житті яких релігія відіграє досить важливу роль або не відіграє жодної ролі (27% і 21% відповідно). У той же час лише для 6% опитаних, яких ми зарахували на цій підставі до глибоко віруючим, релігія дуже важлива.

У той же час релігійними людьми себе вважають 27%. Цікаво, що до таких себе відносить лише 61% тих, у чиїй життя, згідно з їх відповідей на попереднє питання, релігія відіграє дуже важливу, дуже важливу роль. До нерелігіозним людям себе відносять також 27%. Досить великий відсоток (18%) хитається між вірою і невірством, що наочно відображає духовний стан значної маси студентів. Разом з не змогли дати відповідь на це запитання вони становлять 35%, що в принципі пояснюється цілком об'єктивними причинами: у цьому віці ще не завершено процес становлення світогляду, поглядів, в тому числі і релігійних, формування життєвих цінностей (табл. 2.3).

Цікавими виявилися результати, отримані на відкритий запитання: «Що таке особисто для вас релігія?». Стало зрозуміло, що в сьогоднішніх умовах релігія для молоді набуває багатозначних сенс. Більшість ототожнює релігію з вірою (27%). Для інших вона представляється певним набором моральних засад (13%). Треті вважають своєю життєвою опорою, «стрижнем», що допомагає в житті (7%). Часто зустрічалися відповіді на кшталт: «переконання інших людей, які треба поважати, але не мої» (7%). Зустрічалися й несподівані відповіді: «Релігія для мене хобі, предмет інтересу», «Релігія - це влада над серцями і умами людей, якою деякі вміють беззастенчиво користуватися», «Можливість сопрікоснуться з дійсністю». Особливо слід відзначити, що не змогли дати відповідь на це запитання 24% респондентів. Ці цифри також можна пов'язати з незавершеним формуванням світогляду молодих людей.

Переглядів: 1496 | Додав: bragvla15 | Теги: Багатозначні, відкритий, Даний | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: