Головна » 2009 » Липень » 15 » Результати дослідження
Результати дослідження
21:35

Методика дослідження. У 2000 р. нами було проведено вибіркове соціологічне опитування студентів вузів на вулицях міста Москви. Метод - стандартизоване інтерв'ю. Предмет дослідження - вірування студентської молоді, її ставлення до релігії; релігійна діяльність, фактори, що впливають на релігійність молодих людей. Необхідно відзначити, що під релігійність ми розуміли православну релігію і не зачіпали переконання носіїв інших релігій.

У ході дослідження було опитано 100 студентів: 50 юнаків та 50 дівчат. Середній вік респондентів - 18,8 років.

При складанні анкети ми багато в чому орієнтувалися на методику побудови емпіричних досліджень, що проводяться в цій області. Безумовно, наше дослідження охоплює більш вузьке коло питань, але ми прагнули в рамках своїх можливостей виявити найбільш важливі тенденції. Анкета включала статеві та вікові характеристики респондентів і 13 питань, з яких два ми зробили відкритими з метою отримання більш розгорнутої репрезентативною інформації.

Результати дослідження. Так скільки ж московських студентів сьогодні вірять в Бога? Звичайно, з математичною точністю дати відповідь на це питання неможливо. Необхідно зробити масу застережень і уточнень: що розуміти під вірою в Бога, як відрізнити віруючого від невіруючого, чи можна за відповідями людей на прямі запитання соціологічної анкети судити про ступінь їх релігійності, як при цьому враховувати ситуативні чинники, настрій, рівень інформованості людей, ступінь схильність впливу засобів масової інформації та багато іншого [7, с. 85].

Наше дослідження, як і багато інших, в значній мірі базується на самоідентифікації респондента, на особистій, суб'єктивної оцінки рівня своєї релігійності. У зв'язку з цим може відбуватися деяке спотворення об'єктивної реальності в бік завищення або заниження оцінки ступеня власної релігійності, причому часто це відбувається мимоволі. Завищення релігійної самооцінки звичайно відбувається в силу недосвідченість у релігійному житті, тобто кожен рівень релігійного досвіду, навіть самий невеликий, здається людині достатнім і бездоганним - суб'єктивно він цього прав. Заниження рівня своєї релігійності зазвичай характерно для людей з найбільшим досвідом духовного життя. І це заниження відбувається в силу особливостей православного самосвідомості. Важко судити про ступінь спотворення самооценки в ту чи іншу сторону, але в будь-якому випадку самоіденфікація є показником значущості релігійних цінностей для людини [2, с. 138].

Переглядів: 1060 | Додав: bragvla15 | Теги: Вибірковий, Дівчат, діяльність | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: