Головна » 2009 » Липень » 3 » «До якого класу Ви себе відносите?»
«До якого класу Ви себе відносите?»
21:34

Остаточний вердикт якості всієї анкети виносить пілотажної (пробне) дослідження. Воно розкриває всі недоліки анкети і особливо в складанні питань. Один із вірних показників непридатності питання - велика частка не відповіли або не змогли відповісти на нього. Значення цього показника інтерпретується в залежності від пізнавальної задачі питання. Якщо вивчається поширене явище, про який повинні знати всі або переважна більшість людей, а доля не змогли відповісти висока, то це свідчення методичної похибки в складанні питання. А якщо вимірюється інформованість опитуваних про досить рідкісне явище і доля не відповіли або не змогли відповісти висока, то цілком можна зробити висновок, що питання відповідає поставленої задачі.

  Логіка побудови питань в анкеті відповідає цілям дослідження і служить тільки отримання такої інформації, яка перевіряє гіпотези.

  Журналіст, лікар або слідчий теж дотримуються певної програми і цілей, але наукових гіпотез вони не висувають, хоча слідчий перевіряє певну версію, журналіст заздалегідь будує план інтерв'ю.

  Практичний приклад 1 Розробка теоретичної моделі предмету дослідження

Уявіть собі, що ви, начинающий соціолог, поставили перед собою завдання з'ясувати, хто більше краде - представники багатого, середнього або бідного класу? Як і де ви будете проводити дослідження? Припустимо, ви вирішили це зробити в своєму класі. Як ви зробите?

  Рухатися до мети можна двома шляхами - емпіричним і теоретичним. Покажемо, що тільки другий є правильним.

  Ви склали анкету і включили в неї так звану «паспортічку», де вказується стать, професія, вік, дохід, соціальне походження респондентів. Отримавши й обробивши відповіді на запитання: «До якого класу Ви себе відносите?», Ми тим самим начебто вирішили головне завдання, а саме з'ясували, представники якого класу найбільше крадуть. Насправді ми не маємо повної та всебічної картини, ми отримали дані лише про одну змінної.

  Інформація отримана на основі самооцінки, а вона цілком може бути помилковою. Можна підвищити ступінь достовірності інформації. Самооценка перевіряється по перетинанню трьох питань у «паспортічке»: дохід, професія (заняття), соціальне походження. Сполучення двох питань з метою їх самоперевірки називається взаімоконтролем змінних (питань).

  Провівши дослідження, ви, наприклад, отримали таку статистику: 5 осіб - багаті, 70 належать до середнього класу, 25 - бідні. Статистику можна виразити подвійно - в абсолютних і відносних значеннях. У другому випадку мова йде про процентному розподіл відповідей. Їм найчастіше користуються соціологи. У вас вийшло: 5%, 70%, 25%. Поки що ви вирахували кількісні параметри тільки однієї змінної - класового розподілу респондентів.

Переглядів: 1097 | Додав: bragvla15 | Теги: следователь, Інформованість | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: