Головна » 2009 » Червень » 27 » Хоча отримана вона на основі суб'єктивних думок
Хоча отримана вона на основі суб'єктивних думок
21:34

Друга відмінна риса - достовірність та об'єктивність. Вона тісно пов'язана з першою: опрашівая сотні й тисячі людей, соціолог отримує можливість обробляти дані математично. Він усредняет різноманітні думки і в результаті одержує набагато більш достовірну інформацію, ніж журналіст. Її можна назвати навіть об'єктивної, якщо суворо дотримано всіх науково-методичні вимоги. Хоча отримана вона на основі суб'єктивних думок.

  Ніхто в світі не винайшов більш досконалого способу поєднати непоєднуване, вогонь і воду, лід і полум'я. Це маленьке чудо наукового пізнання здійснює математична статистика. Правда, вона вимагає за це дорогу ціну - досконале володіння методикою і технікою соціологічного дослідження, всі тонкощі яких можна пізнати тільки за довгі роки безперервної роботи.

  Третя відмінна риса - мета опитування. Лікар, журналіст або слідчий зовсім не прагне до узагальненої інформації, він з'ясовує те, що відрізняє однієї людини від іншої. Звичайно, кожен з них прагне до правди, домагаючись правди від опитуваних: слідчий в большей степени, журналіст, якому замовили сенсаційний матеріал, меншою. Але жоден з них не націлений на розширення наукового знання, збагачення науки, з'ясування істини.

  Отримані соціологом дані про закономірності зв'язку праці інженерів зі ставленням до роботи та формою дозвілля звільнить його колег від необхідності ще раз проводити обстеження. Якщо підтвердилося, що різноманітний працю (інженер) тягне різноманітний дозвілля, а Одноманітний працю (робітник на конвеєрі) пов'язаний з одноманітних, беззмістовними дозвіллям (випивку, сон, перегляд телепередач), і такий зв'язок теоретично доведено, то ми отримаємо науковий факт. Він універсальний і загальних.

  Хоча журналіста або лікаря подібна універсальність мало задовольнить. Їм потрібно розкрити індивідуальні особливості і відхилення.

  Як вже говорилося, анкетування - найбільш поширений у соціології метод.

  Анкета - розмноження на машинці, комп'ютері або типографським способом документ, що містить в середньому від 30 до 40 питань, адресованих обраному безлічі респондентів.

Переглядів: 605 | Додав: bragvla15 | Теги: Можливість, Достовірність, следователь | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: