Головна » 2009 » Червень » 25 » Хоча і не тільки таким чином
Хоча і не тільки таким чином
21:33

Особливим різновидом дослідження, застосовуваного в етнографії та антропології, а тому що відносяться до сфери соціальних наук у цілому, а не лише до соціології, виступає польове дослідження - масштабне вивчення соціальних явищ методом безпосереднього спостереження за поведінкою людей в реальних життєвих ситуаціях. Вперше вони були застосовані чиказьких соціологами в 20-ті роки. Його треба відрізняти від вибіркового обстеження, або вибіркового опитування, в якому вчений просить респондентів згадати, що вони відчували, де були, як вели себе або що робили раніше в какое-то время. Отримані таким чином дані відірвані від реальності. При польовому дослідженні вчений знаходиться в точці подій і здійснює безпосереднє спостереження. Наприклад, при вибіркове опитування соціолог запитує групу людей про застосування наркотиків, а в польовому дослідженні він знаходиться поруч з наркоманами і спостерігає за їх діями.

  Вважається, що зібрана в другому випадку інформація точніше та достовірне першої інформації. Зате результати польового дослідження обмежені однієї ситуацією, їх неможливо або важко типізований, якщо не провести додаткових досліджень. Іншими словами, такі дані точні і є достовірними, але нерепрезентатівни, обмежені одним випадком.

  Метод опитування

Студенти-психологи нерідко думають, що лабораторний експеримент, в ході якого встановлюються причинно-наслідкові зв'язки між різними сторонами поведінки тварин або людей, вичерпують всі можливості соціального дослідження.

  Багато хто з тих, хто займається конкретною економікою, до сих пір переконані, що тільки статистичний аналіз, що дозволяє дати об'єктивну картину коливання цін і товарної маси, є самим надійним мірилом економічного поведінки.

  На відміну від них деякі антропологи продовжують вірити в те, що самим надійним способом пізнання залишається включене спостереження, в результаті якого ми вивчаємо повсякденне взаємодія людей, що чинить це той соціальний світ, у якому ми з вами живемо.

  У той же час психоаналітики переконані в непогрішності вживання або вчувствованія у внутрішній світ свого пацієнта як єдино достовірного методу вивчення людського поведінки, його інтимних структур і мотивів.

  А фахівці з маркетингу не визнають інших коштів, крім вивчення того, яким чином прагнення конкретного індивіда пов'язані з його соціальними характеристиками і споживчими поведінкою.

  Так пише Юліан Саймон у своїй книзі «Базисні методи дослідження в соціальній науці» (Нью-Йорк, 1969).

  Дійсно, у кожній науці, що вивчає поведінку людей, які склалися свої наукові традиції і накопичений відповідний емпіричний досвід. І кожна з них, будучи однією з гілок соціальної науки, може бути визначена в термінах того методу, яким вона переважно користується. Хоч і не тільки таким чином. Науки розрізняються також колом досліджуваних проблем.

  У соціології при зборі первинних даних використовують чотири основні методи, кожен з яких має два основні різновиди (вони вказані в дужках):

  опитування (анкетування та інтерв'ювання);

аналіз документів (якісний і кількісний [контент-аналіз]);

спостереження (невключення і включене);

експеримент (контрольований та неконтрольований).

В нашу задачу не входить розгляд усіх чотирьох методів збору даних. Зупинимося на особливостях самого популярного серед них - анкетуванні (анкетні опитування).

  Анкетування - вопросно-ответная форма організації тексту.

  Опитування, як вид дослідження, розбивається на два великі різновиди - анкетування та інтерв'ю. У свою чергу, в кожному з цих видів опитування використовується кілька методів, скажімо метод телефонного інтерв'ю або метод формулювання прожектівних питань.

Переглядів: 609 | Додав: bragvla15 | Теги: Лабораторний, вчений | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: