Головна » 2009 » Червень » 23 » Але як їй вдається це робити?
Але як їй вдається це робити?
21:33

Монографічні дослідження - 1) у вузькому сенсі, обстеження одного або декількох об'єктів в рамках добре розробленої теорії. Напоминает case study, на відміну від якого переслідує не отримання нового знання, а постановку точного соціального діагнозу, наприклад, організаційної структури конкретного підприємства; 2) в широкому сенсі, будь-яке дослідження одного або декількох об'єктів як з пізнавальної, так і з практичною метою. Case study (дослідження випадку) - глибинне, всебічне вивчення одиничного соціального феномену з використанням якісної методології.

  Повторні дослідження - це сукупність декількох досліджень, проведених за єдиною програмою та інструментарію послідовно через певні проміжки часу і покликаних отримати результати, що характеризують динаміку зміни об'єкта. Вони являють собою засіб порівняльного аналізу. До них відносять: лонгітюдное дослідження - тривале вивчення однієї сукупності осіб; когортного - вивчення осіб одного віку (покоління) протягом тривалого часу. Мета - аналіз змін в способі життя, орієнтація людей одного покоління. Об'єкти дослідження змінюються, але люди зберігаються; трендовие - на одній і тій же генеральної сукупності з інтервалом у часі та з дотриманням щодо однакової методики. Мета: встановлення тенденцій (трендів) соціальних змін. Приклад: перепису населення; панельне дослідження - за єдиною програмою на одній і тій же вибіркою і за єдиною методикою через певний інтервал часу. Мета - аналіз динаміки подій. Люди можуть змінюватися, але об'єкти дослідження (цех, підприємство) зберігаються. Панель - це сукупність одних і тих самих респондентів, опитаних у базовому і повторному (через 15 років) дослідженні. У повторному це будуть вже люди, подорослішали на 15 років. Псевдопанель - сукупність респондентів, підібрані так, що за основними параметрами - вік, освіта, професія - вона нагадує базову, але це не одні й ті ж люди (молоді в 1962 році і молоді робітники в 1976 - псевдопанель).

  В залежності від висунутих цілей повторний збір інформації може проходити у два, три і більше етапів. Тривалість тимчасового інтервалу між початковою та повторної стадіями може бути самою різною, так як різна швидкість протікання самих соціальних процесів. Часто саме властивості самого об'єкта підказують тимчасові інтервали для проведення повторного дослідження. Типовий приклад: здобули популярність в 60-80-ті роки дослідження тенденцій реалізації життєвих планів випускників середніх шкіл: перший раз їх опитали напередодні випускних іспитів, а потім у проміжки часу, обумовлені закінченням прийому до вузів і стадіями трудової кар'єри.

Переглядів: 675 | Додав: bragvla15 | Теги: панель, Певний, Сукупність | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: