Головна » 2009 » Червень » 22 » Рідко коли соціолог допускає навмисні помилки
Рідко коли соціолог допускає навмисні помилки
21:33

Другий тип помилок вибірки - систематичні помилки. Якщо соціолог вирішив дізнатися думку всіх мешканців міста про проведену місцевими органами влади соціальної політики, а опитав тільки тих, у кого є телефон, то виникає навмисне зміщення вибірки на користь заможних верств, тобто систематична помилка. Рідко коли соціолог допускає навмисні помилки. Чаше вони виникають з-за того, що йому погано відома структура генеральної сукупності: розподіл людей за віком, професії, доходів і т.д. Ось деякі способи уникнути помилки:

  кожна одиниця генеральної сукупності повинна мати рівну ймовірність потрапити у вибірку,

відбір бажано виробляти з однорідних сукупність,

треба знати характеристики генеральної сукупності,

при складанні вибіркової сукупності треба враховувати випадкові і систематичні помилки.

Якщо вибіркова сукупність (або просто вибірка) складена правильно, то соціолог отримує надійні результати, що характеризують всю генеральну сукупність. Якщо неправильно, то виникла на етапі складання вибірки помилка приумножает на кожному наступному етапі проведення соціологічного дослідження і досягає, в кінцевому рахунку, такої величини, яка переважає цінність проведеного дослідження. Кажуть, що від такого дослідження більше шкоди, ніж користі.

  Види емпіричного дослідження

Емпіричних досліджень - система логічно послідовних методологічних, методичних та організаційно-технічних процедур, пов'язаних між собою єдиною метою: отримати достовірні дані про вивчається явищі або процесі для їх подальшого використання в практиці.

  Фахівці вважають, що єдиної схеми соціологічного дослідження, годяться на різні випадки життя, не існує. Вибір виду дослідження диктується характером поставленої мети та висунутих завдань. Іншими словами, глибиною необхідного аналізу соціальної проблеми, масшаб охоплення подій.

  В залежності від того, який критерій береться за основу класифікації, виділяють кілька видів емпіричного дослідження.

  В залежності від глибини аналізу соціальної проблеми та масштабу охоплення подій розрізняють розвідувальне, описову та аналітичне дослідження.

У залежності від застосовуваного методу збору даних розрізняють опитування, спостереження, аналіз документів, експеримент.

B. В залежності від того, вивчається Чи цікавить дослідника предмет в статиці або в динаміці, виділяють ще два види соціологічного дослідження - точкове і повторне.

Точкове дослідження (ще його називають разовим) дає інформацію про стан або кількісних характеристик соціального явища на момент вивчення. Отримана таким чином інформація не дає відповіді на питання про тенденції його зміни в часі. Прикладом є монографічні дослідження.

Переглядів: 880 | Додав: bragvla15 | Теги: Ймовірність, Сукупність | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: