Головна » 2009 » Червень » 22 » В опитуваннях інституту Дж
В опитуваннях інституту Дж
21:33

Репрезентативність - властивість вибіркової сукупності представляти характеристику генеральної. Якщо збігу немає, говорять про помилку репрезентативності - міру відхилення статистичної структури вибірки від структури відповідної генеральної сукупності. Припустимо, що середній щомісячний сімейний дохід пенсіонерів у генеральній сукупності становить 2 тис. руб., А в вибіркової - 6 тис. руб. Це означає, що соціолог Опрашивал тільки заможних частина пенсіонерів, а в його дослідження вкрала помилка репрезентативності. Іншими словами, помилкою репрезентативності називається розбіжність між двома сукупностями - генеральної, на яку спрямований теоретичний інтерес соціолога і представлення про властивості якої він хоче отримати в кінцевому результаті, і вибіркової, на яку спрямований практичний інтерес соціолога, яка виступає одночасно як об'єкт обстеження і засіб отримати інформацію про генеральної сукупності.

  Поряд з терміном «помилка репрезентативності» у вітчизняній літературі можна зустріти інший - «похибка вибірки». Іноді вони вживаються як синоніми, а іноді поняття «помилка вибірки» використовується замість поняття «помилка репрезентативності» як кількісно більш точне.

  Помилка вибірки - відхилення середніх характеристик вибіркової сукупності від середніх характеристик генеральної сукупності. На практиці вона визначається шляхом порівняння відомих характеристик генеральної сукупності з вибірковим середніми. У соціології при обстеженнях дорослого населення найчастіше використовують дані перепису населення, поточного статистичного обліку, результати попередніх опитувань. В якості контрольних параметрів звичайно застосовуються соціально-демографічні ознаки. Порівняння середніх генеральної і вибіркової сукупності, на основі цього визначення помилки вибірки та її зменшення називається Контролювання репрезентативності.

  В опитуваннях інституту Дж. Геллапа репрезентативність контролюється за наявними в національних перепису даними про розподіл населення за статтю, віком, освіті, доходу, професії, расової приналежності, місця проживання, величиною населеного пункту. Всеросійський центр вивчення громадської думки (ВЦИОМ) використовує для подібних цілей такі показники, як стать, вік, освіта, тип поселення, сімейний стан, сфера зайнятості, посадовий статус респондента, які запозичує у Державному комітеті з статистикою РФ. У тому і іншому випадку відома генеральна сукупність. Помилку вибірки неможливо встановити, якщо не відомі значення змінної в вибіркової і генеральної сукупності.

  Помилки вибірки поділяються на два типи - випадкові та систематичні. Випадкова помилка - це ймовірність того, що вибіркова середня вийде (або не вийде) за межі заданого інтервалу. До випадковим помилок відносять статистичні похибки, властиві самому вибірковий метод. Вони зменшуються при зростанні обсягу вибіркової сукупності

Переглядів: 659 | Додав: bragvla15 | Теги: Сукупність, репрезентативність, Щомісячний | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: