Головна » 2009 » Червень » 20 » «соціо-Експрес»
«соціо-Експрес»
21:33

Якщо основа вибірки включає список одиниць відбору, то структура вибірки на увазі їх групування по каким-то важливим ознаками, наприклад, розподіл індивідів по професії, кваліфікації, статтю або віком. Якщо в генеральній сукупності, наприклад, 30% молоді, 50% людей середнього віку і 20% літніх людей, то й у вибіркової сукупності повинні дотримуватися ті ж самі відсоткові пропорції трьох вікових груп. До віку можуть добавиться класи, стать, національність і т.д. Для кожної встановлюються відсоткові пропорції в генеральної і вибіркової сукупності. Розбіжність структури двох сукупність веде до помилки репрезентативності. Таким чином, структура вибірки - відсоткові пропорції ознак об'єкта, на підставі яких складається вибіркова сукупність.

  Якщо тип вибірки говорить про те, як потрапляють люди у вибіркову сукупність, то обсяг вибірки повідомляє про те, яке їх кількість потрапило сюди.

  Обсяг вибірки - кількість одиниць вибіркової сукупності. Оскільки вибіркова сукупність (або вибірка, що одне і те ж) - це частина генеральної сукупності, відібраної за допомогою спеціальних методів, її обсяг завжди менше обсягу генеральної. Тому так важливо, щоб частина не спо уявлення про цілому, тобто репрезентувати його. Соціологів, часто проводять емпіричні дослідження, постійно хвилює питання про те, як багато треба опитувати людей, щоб отримати достовірну інформацію? Інститут Дж. Геллапа в США проводить регулярні опитування за національною вибіркою обсягом в 1500 чоловік і досягає разючою точності (помилка вибірки становить від 1 до 1,5%). Центр «соціо-Експрес» Інституту соціології РАН проводить дослідження на вибірці обсягом у 2000 чоловік, при цьому похибка вибірки не перевищує 3%.

  Фахівці вважають, що найкраща вибірка - не обов'язково велика. Звичайно, чим більше обсяг вибірки, тим вище точність її результатів. Однак величезна вибірка не гарантує успіху, якщо генеральна сукупність «погано перемішано», тобто є неоднорідній. Однородной вважається така сукупність, в якій контрольований ознака, наприклад, рівень грамотності, розподілений рівномірно, не утворює пустот або згущені. У цьому випадку опитавши кількох людей, можна бути впевненим, що переважна більшість людей грамотні.

  Таким чином, на репрезентативність даних впливають не кількісні характеристики вибіркової сукупності (її обсяг), а якісні характеристики генеральної сукупності - ступінь її однорідності. Розбіжність між генеральної і вибіркової сукупністю називається помилкою репрезентативності, припустиме відхилення - 5%.

Переглядів: 663 | Додав: bragvla15 | Теги: Національність, список, Сукупність | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: