Головна » 2009 » Червень » 10 » Соціальна мобільність
Соціальна мобільність
21:33

- Так, іншого виходу немає. Я вже испробовал всі варіанти, але це все-таки найкращий. Кілька років тому я тільки вчився, вдень і вночі, і ви знаєте, я майже помирав з голоду, лежав у старої брудної клетушке, а костюм у мене був такий, що боязко було ввійти в аудиторію. Але це - справа минуле ».

  Цей фрагмент дуже добре і наочно показує, як права і обов'язки одного статусу заважають виконанню прав та обов'язків іншого.

  Соціальна мобільність. А. Дюма, «Двадцять років потому».

  «Той, хто влаштував все це справа (захопив у заручники кардинала Мазаріні), повинен бути, здається мені, призначений командиром якої-небудь гвардійської частини, наприклад, капітаном мушкетерів.

  - Ви просите у мене місце де Тревіля!

  - Ця посада вакантна, ось уже рік, як Тревіль звільнив її, і вона до сих пір ніким не замешена.

  - Але це одна з перших посад при королівському дворі!

  - Тревіль був простим Гасконська кадетів (так називалися молодші сини дворянських родин), як і я, ваша величність, і все-таки обіймав цю посаду протягом двадцяти років.

  - У вас на все є відповідь, - сказала Анна Австрійська.

  І взяв зі столу бланк патенту, вона заповнила його і підписала ».

  До цього можна додати, що в кінці трилогії «Віконт де Бражелон» д'Артаньян вмирає, тримаючи в руках маршальскій, жезл Франції.

  Ми можемо сказати, що герой Дюма здійснив соціальну кар'єру. Виникла соціальна мобільність:

  межпоколенная (д'Артаньян-старший був лише простим Гасконська дворянином, його син поступово піднявся на більш високу соціальну щабель - став маршалом Франції);

  внутріпоколенная (д'Артаньян вначала стає гвардійців роти пана Дезессара, потім - простим королівським мушкетером - лейтенантом королівських мушкетерів - капітаном королівських мушкетерів, і нарешті - маршалом Франції. Ось соціальна кар'єра героя Дюма!).

  Отже, перед нами приклад соціальної мобільності, причому багатошаровий.

  Соціальна стратифікація. М. Горький, «Пристрасті-Мордасті».

  «Вона привела мене на двір великого, двоповерхового будинку; обережно, як сліпа, пройшла між возів, бочок, ящиків, розпорошились поленніц дров, зупинилася перед якоюсь дірою у фундаменті і запропонувала мені:

  Дотримуючись липкою стіни, обнявши жінку за талію, ледь утримуючи розповзається тіло її, я спустився по слизький сходами, намацали войлок і скобу двері, відчинив її і встав на порозі чорної ями, не зважуючись ступити далі.

  - Мамка, ти? - Запитав у темряві тихий голос.

  - Я-а ... »

  П'яна мати спить. Автор розговорився з її безногий сином.

  - Вона тебе не б'є?

Переглядів: 654 | Додав: bragvla15 | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: