Головна » 2009 » Червень » 9 » «Майстер і Маргарита»
«Майстер і Маргарита»
21:32

На прикладі роману М. Булгакова «Майстер і Маргарита» я хочу спробувати показати, що в будь-якому суспільстві існують соціальні норми, то є приписи, вимоги, побажання та очікування відповідного (суспільно схвалюємо) поведінки, і що за недотриманням або дотриманням суспільних норм дотримуються соціальні санкції. Соціальними нормами наказують, як і що людина повинна робити, а іноді і що думати, як, наприклад, у «Майстер і Маргариті». У цьому романі зображена творча інтелігенція, в якій нормою вважався атеизм, пропагувати у всіх літературних творах. Тут навіть не допускалися інші форми мислення, і, відповідно, не зізнавалися інші за змістом твори. Показана сувора цензура, розпорядчих, що писати і як, стандартний і Неоригінальний хід думок. За норму признавалось суспільство, в якому не було місця добру і тепла. І Майстер, що створив твір, не схоже на інші, в якому висловив інші погляди, жив інший життям, не схожою на інші. А в результаті він покараний суспільством за зроблене. Він опиняється в психіатричній лікарні. Тобто по відношенню до нього були зроблені негативні соціальні санкції. Неформальні - невизнання його думок і твори, а формальні - ізоляція від суспільства в психіатричну лікарню. Його поведінка і думки не стали нормою для даного суспільства.

  З іншого боку, ми бачимо застосування негативних санкцій по відношенню до суспільства, яке не прийняло Майстра, на прикладі боротьби Зла зі злом, тобто Зла надприродного (в особі Воланда) і зла земного, людского. З боку Зла ми бачимо застосування до Майстра позитивних неформальних санкцій: зустріч з Маргаритою, зустріч та з'єднання їх сердець на балу у Сатани.

  Приклад застосування соціальних санкцій ми можемо також знайти в романі Є. Замятіна «Ми». Коли людина виходить з-під контролю механістичний і математичного товариства, то його позбавляють фантазії і він уподобляются машині, якою керувати легше, ніж людиною, наділені мріями, почуттями, сподіваннями. Це відбувається з головним героєм роману. Його лякає те, що він починає в себе помічати. Він думає, що він не здоровий, тому що в цьому суспільстві не прийнято так думати і відчувати, соціальними нормами предписано зовсім інше. І він покараний, до нього зроблені формальні негативні соціальні норми - його позбавляють фантазії, що зазвичай у таких випадках в даному суспільстві і відбувається.

  Я спробував розглянути декілька творів і знайти в них что-нибудь соціологічне. Мені здається, що в художньому творі завжди можна побачити соціологічні аспекти, навіть якщо в цьому творі всього один герой. На його прикладі може бути показана життя всього суспільства или какого-то шару. А навіть якщо він не є типовим представником тієї чи іншої середовища, значить він їй протиставляється, і, відповідно, все равно будет идти речь о какой-то групі людей.

  Варіант З.

  Розбіжність статусів. Ф. Кафка, «Америка».

  - Як? - Здивувався Карл. - Днем ви - продавець, а по ночах навчаєтесь?

Переглядів: 765 | Додав: bragvla15 | Теги: Стандартний, що, Людина | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: