Головна » Архів матеріалів

Блок питань нашої анкети стосувався відвідування церкви і участі в здійсненні богослужінь. Переважна більшість (75%) представників студентської молоді відвідують Церква час від часу (табл. 2.5), але аналіз мотивів відвідування храмів і питань, що стосуються дотримання ними церковних обрядів показав, що реальної зв'язку з релігійною тут не спостерігається. Показово, що велика частина респондентів (63%), які відвідують церкву, на запитання про те, беруть участь Чи вони при цьому в богослужіннях, церковних обрядах, відповіли негативно (табл. 2.6). Важливе значення в цьому блоці має відкритий запитання: «Що вас приваблює в храмі?», - Дозволив виявити справжню картину релігійних потреб молоді (табл. 2.7). Так, 14% респондентів привертає виключно архітектура та краса оздоблення, а здійснення обрядів - лише 10%. 11% респондентів взагалі не змогли відповісти на це не дуже складне питання. Більшість же притягує в храмі особлива атмосфера. Таким чином, легко побачити, що лише дуже невеликий ... Читати далі »

Переглядів: 1003 | Додав: bragvla15 | Дата: 19.07.2009 | Коментарі (0)

Соціологічний аналіз релігійності студентів навряд чи дасть правдиву картину, якщо буде спиратися тільки на самооцінку респондентів. Існує ряд інших показників, які дозволяють реально оцінити ступінь вірувань молодих людей. Це і знайомство з релігійною літературою, дотримання певних вимог, участь у богослужіннях і т.д.

По-справжньому віруючий може навряд чи вважати себе таким без знання основних постулатів віровчень, джерелом яких у нашому випадку служать Біблія та інша література релігійного характеру. Опитування показало, що повністю прочитали Біблію лише 8% опитаних, більшу частину - 26%, читали тільки деякі уривки - 50% і не читали взагалі 16%. Якщо зіставити ці результати з відповідями на питання про те, чи вважає людина себе релігійним чи ні, виявляється дуже несподівана тенденція - лише 1% респондентів, що відносять себе до релігійним людям, повністю прочитали Біблію, тобто об'єктивно є глибоко віруючими.

Що стосується читання іншої літератури на релігійну ... Читати далі »

Переглядів: 1066 | Додав: bragvla15 | Дата: 17.07.2009 | Коментарі (0)

Спочатку ми питали студентів про роль релігії в їхньому житті. Проаналізувавши відповіді респондентів, ми з'ясували, що в житті більшості (46%) студентів релігія відіграє не дуже важливу роль, тобто їх можна назвати малорелігіознимі. Приблизно однаковий відсоток респондентів, в житті яких релігія відіграє досить важливу роль або не відіграє жодної ролі (27% і 21% відповідно). У той же час лише для 6% опитаних, яких ми зарахували на цій підставі до глибоко віруючим, релігія дуже важлива.

У той же час релігійними людьми себе вважають 27%. Цікаво, що до таких себе відносить лише 61% тих, у чиїй життя, згідно з їх відповідей на попереднє питання, релігія відіграє дуже важливу, дуже важливу роль. До нерелігіозним людям себе відносять також 27%. Досить великий відсоток (18%) хитається між вірою і невірством, що наочно відображає духовний стан значної маси студентів. Разом з не змогли дати відповідь на це запитання вони становлять 35%, що в принципі пояснюється цілком об'єктивним ... Читати далі »

Переглядів: 1494 | Додав: bragvla15 | Дата: 16.07.2009 | Коментарі (0)

Методика дослідження. У 2000 р. нами було проведено вибіркове соціологічне опитування студентів вузів на вулицях міста Москви. Метод - стандартизоване інтерв'ю. Предмет дослідження - вірування студентської молоді, її ставлення до релігії; релігійна діяльність, фактори, що впливають на релігійність молодих людей. Необхідно відзначити, що під релігійність ми розуміли православну релігію і не зачіпали переконання носіїв інших релігій.

У ході дослідження було опитано 100 студентів: 50 юнаків та 50 дівчат. Середній вік респондентів - 18,8 років.

При складанні анкети ми багато в чому орієнтувалися на методику побудови емпіричних досліджень, що проводяться в цій області. Безумовно, наше дослідження охоплює більш вузьке коло питань, але ми прагнули в рамках своїх можливостей виявити найбільш важливі тенденції. Анкета включала статеві та вікові характеристики респондентів і 13 питань, з яких два ми зробили відкритими з метою отримання більш розгорнутої репрезентативною інф ... Читати далі »

Переглядів: 1060 | Додав: bragvla15 | Дата: 15.07.2009 | Коментарі (0)

Теоретико-методологічні передумови дослідження. У будь-якому сучасному суспільстві, в тому числі і російському, релігія являє собою важливу частину життя суспільства, вплив якої не можна не враховувати. З історії відомо, що в моменти кризового стану суспільства зростає вплив релігії на суспільну й особисте життя людей, при цьому розширюється спектр їх релігійних та нерелігіозних вірувань [4, с. 91]. Питання про причини, характер, наслідки і перспективи що спостерігався на початку 90-х років в Росії зростання релігійності вимагає глибокого аналізу. Молодь, і особливо студентство, завжди є соціальною групою, найбільш чутливою до змін культурного середовища [9, с. 370], тому аналіз глибинної структури їх масового свідомості представляється досить важливим. Проте спроба визначити ступінь релігійності зустрічає на своєму шляху ряд труднощів. Релігійне почуття, або релігійність, важко піддається виміру, так як не існує єдиного критерію цього вимірювання [5, с. 480]. По-перше, необхідно р ... Читати далі »

Переглядів: 1113 | Додав: bragvla15 | Дата: 15.07.2009 | Коментарі (0)

% - Легкі вступні іспити, маленький конкурс (найлегше надійти).

Плани на майбутнє: собираешься в аспірантуру?

  30% - Так.

46% - Ні.

Плани на майбутнє: збираєшся Чи присвятити все своє життя науці?

% - Так.

61% - Ні.

Найпопулярніші спеціальності:

  Соціологи.

Економісти.

Психологи.

Якщо сказати в двох словах, то отримані результати не дуже обнадійливі. Дослідження показало, що з усіх першокурсників соціологічного факультету менше половини поступили до ВНЗ за тією спеціальністю, яка їм дійсно близька по духу. Простежується все та ж тенденція отримання вищої освіти «взагалі».

  Варто звернути увагу також і на те, що не всі (дуже невеликий відсоток) студенти, навчаючись у вузі, цінують те, що він академічний, і всі ті можливості, які перед ними відкриваються: кращий викладацький склад, надання аспірантури, можливість наукової діяльності. Це, звичайно ж, має своє пояснення.

... Читати далі »

Переглядів: 1001 | Додав: bragvla15 | Дата: 13.07.2009 | Коментарі (0)

Нижче наведено три прикладу соціологічного дослідження. Їх авторами є студенти різних вузів і різних курсів. Неозброєним оком видно різниця в побудові програми дослідження та аналізі даних. Здавалося б, очікувати від першокурсників серйозних успіхів рано. Тим не менше і вони показали чудові результати, особливо в емпіричної частини. Залишаю ці завдання без коментарів. Їх ви зробите, я думаю, самостійно.

  Приклад 1 Дослідження установок на отримання вузівської освіти московських студентів

Установки на здобуття вищої освіти молоді, без сумніву, визначають не тільки майбутні успіхи на професійному поприщі після закінчення вузу, але й успішність навчання в ньому. Соціологи регулярно проводять опитування серед студентів та абітурієнтів. Результати багатьох з них публікуються в журналі «Соціологічні дослідження».

  Вчені дійшли висновку про те, що соціальна орієнтація на входження в шар фахівців продовжує бути первинною по відношенню до професійної (вибір профес ... Читати далі »

Переглядів: 1043 | Додав: bragvla15 | Дата: 13.07.2009 | Коментарі (0)

Польове дослідження - масштабне вивчення соціальних явищ методом безпосереднього спостереження за поведінкою людей в реальних життєвих ситуаціях.

  Предмет дослідження - ті сторони та властивості об'єкта, які в найбільш повному вигляді виражають досліджуваних проблему і підлягають вивченню.

  Програма соціологічного дослідження - виклад концепції, загальної схеми, інструментарію та робочого плану всього дослідження.

  Проект вибірки - вказівка принципів виділення з об'єкта тієї сукупності людей (або інших джерел інформації), які згодом будуть охоплені опитуванням.

  Репрезентативність - властивість вибіркової сукупності представляти характеристику генеральної.

  Респондент - опитуваний.

  Систематичні помилки - помилки при опитуванні, допустимі соціологом в силу недостатнього професіоналізму або незнання параметрів генеральної сукупності.

  Випадкова помилка - імовірність того, що вибіркова середня вийде (або не вийде) за межі ... Читати далі »

Переглядів: 999 | Додав: bragvla15 | Дата: 12.07.2009 | Коментарі (0)

Братися за вивчення декількох проблем в рамках одного дослідження недоцільно.

За допомогою кількісних розподілів відповідей соціологія виявляє типове думку великої групи людей.

Будь-яка людина повинна мати однакову ймовірність потрапити у вибіркову сукупність.

Вибір виду дослідження диктується характером поставленої мети та висунутих завдань.

Мистецтво опитування полягає в правильній формулюванні та розташування питань.

Суть соціологічного опитування полягає в тому, щоб на основі кількох сотень думок людей судити про тисячі й мільйони.

Формулювання запитань повинна відповідати дослідної завдання, а сама анкета повинна відповідати можливостям респондента.

Анкетування - вопросно-ответная форма організації тексту.

  Ймовірність - числова характеристика ступеня можливості появи будь-якої випадкової події за тих чи інших, які можуть повторюватися необмежену кількість разів умовах.

  Вибіркова сукупність - зме ... Читати далі »

Переглядів: 1027 | Додав: bragvla15 | Дата: 11.07.2009 | Коментарі (0)

Після збору даних він знайшов дотепний спосіб аналізу відповідей на анкету. Він запитав себе: хто в більшій мірі схильний до шахрайства з податками - бідні чи багаті? Не знаючи ще відповіді, Марк припустив: у багатьох більше грошей, тому вони сильніші зацікавлені приховувати розміри своїх доходів. Але, усвідомлюючи, що обманювати недобре, вони намагатимуться всіляко виправдати свої дії якимись раціональними міркуваннями, звинувативши в усьому бідних: вони, мовляв, отримують занадто великі допомоги від держави, тому багатим доводиться платити надмірні податки.

  Побудувавши ланцюжок міркувань, яку називають ще теоретичної моделлю, Марк сформулював першу гіпотезу: студенти із забезпечених сімей повинні назвати незаконне отримання пільг гіршим явищем, ніж ухилення від сплати податків. Друга гіпотеза свідчила: для бідних ухилення від податків виглядає великим злом, ніж незаконне отримання пільг. Як бачимо, бідні і багаті повинні вести себе прямо протилежно. Коли Марк розмістив ... Читати далі »

Переглядів: 1002 | Додав: bragvla15 | Дата: 11.07.2009 | Коментарі (0)

« 1 2 3 4 5 6 »