Головна » 2009 » Липень » 27 » Про це говорить індекс Цое
Про це говорить індекс Цое
21:35

так як в колективі немає яскраво виражених неформальних лідерів (крім офіційного керівника) та його відмітною рисою є організованість і старанність (саме ці якості отримали у працівників організації найбільше число виборів), можна припустити, що колектив не зможе функціонувати без свого справжнього начальника.

IV. Психологічний клімат

  Аналіз результатів застосування соціометріческой методики не дає підстав для того, щоб стверджувати, що в досліджуваному колективі - низька згуртованість. Навпаки, дані анкетні опитування говорять про сприятливому психологічному кліматі. Більшість працівників офісу сказали, що:

  членам колективу подобається бути разом;

панує доброзичливість у взаєминах і взаємні симпатії;

успіхи або невдачі товаришів викликають співпереживання;

члени колективу справедливо і з повагою ставляться до думки один одного;

спільні справи всіх захоплюють.

Що стосується працівників нижчої ланки, то більшість (7 чоловік з 11 опитаних) вважають, що в колективі все-таки переважає атмосфера взаємодопомоги, взаємної поваги, хоча кілька людей відзначають, що все не так уже й благополучно. Проте на запитання: «прагнули б Ви зустрічатися з членами Вашого колективу, якщо б Ви вийшли на пенсію або довго не працювали за будь-якої причини?» Дев'ять чоловік відповіли «так, звичайно», а двоє - «скоріше так, ніж ні ».

  Таким чином, соціально-психологічний клімат в організації можна назвати дуже сприятливим. І навіть якщо між членами колективу виникають міжособистісні тертя, негаразди і антипатії, вони опосредуются спільної діяльністю, в результаті якої виховується целевое єдність колективу. Його члени поділяють общегрупповие інтереси, норми та цінності. Про це говорить індекс Цое.

  Цое (для офісних працівників) = 67%;

  Найбільш значущими є такі якості:

  Так як члени колективу високо цінують такі якості, як ініціативність і самостійність, керівник повинен більше приділяти уваги саме цьому аспекту роботи з підлеглими.

Цое (для працівників нижчої ланки) = 62%.

Найбільш значущими є такі якості:

Підлеглі в більшості оцінюють керівника негативно. Оцінюють як начальника, який наказує, розпоряджається, але ніколи не просить. Радиться тільки зі своїми заступниками, але ніколи - з рядовими підлеглими. Всі вказівки робочі нижчої ланки отримують від заступника.

У той же час вони оцінюють керівника як суворого начальника, при цьому вказуючи, що керівник підтримує дисципліну і веде себе як справжній господар. Негативну сторону в нинішньому керівництві бачать в тому, що керівником не підтримується ініціатива.

В цілому складається уявлення, що робочим нижчої ланки цікаво працювати в цьому колективі, що вони добре один з одним знайомі і можуть дати оцінку діловим якостям своїх колег.

Переглядів: 1820 | Додав: bragvla15 | Теги: Згуртованість, Організованість, Доброзичливість | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: