Головна » 2009 » Липень » 24 » В результаті були сформовані дві вибірки
В результаті були сформовані дві вибірки
21:35

Згуртованість колективу тим вище, чим ближче індекс СГР до одиниці. Низькі рівні індексів вказують на наявність емоційних та міжособистісних непорозумінь, прихованих несприятливих факторів у колективі, і завдання керівника полягає в тому, щоб підняти значення цих індексів.

  Поряд з соціометріческімі процедурами використовувалася методика визначення ціннісно-оріентаціонного єдності колективу.

  Ми виходили з передумови, що сукупність індивідуальних ціннісних орієнтації складає ціннісно-оріентаціонное єдність колективу (Цое). Для оцінки рівня цього феномену є запропонована Р. С. Вайсманом спеціальна методика. Суть її полягає в тому, що членам колективу пред'являється набір якостей особистості, і кожен повинен вибрати з нього п'ять таких, які вважає найбільш цінними для успішної спільної діяльності. Якості, які вписуються в опитувальник, враховують професійну спрямованість вивчається колективу. Рівень Цое в% встановлюється за формулою:

  де n - сума виборів, що припадають на п'ять якостей, які отримали в даній групі максимальну перевагу; m - сума виборів, що припадають на п'ять якостей, які отримали в даній групі мінімальне число виборів; N - загальна кількість виборів, зроблених членами цієї групи. Згідно формули, якщо всі без винятку члени колективу виберуть одні й ті ж якості особистості, то загальна кількість виборів, що припадають на відповідні п'ять якостей, фактично виявиться рівним сумі всіх виборів, зроблених членами колективу, то є n стане рівним N, am - нулю; вся формула звернеться в одиницю. В результаті отримаємо показник, що дорівнює 100%, що свідчить про збігу думок групи з ціннісних чинників. Якщо ж розподіл виборів виявиться випадковим (не буде збігів), то показник Цое виявляється рівним 0.

Переглядів: 1055 | Додав: bragvla15 | Теги: опитувальник, Сукупність, Кожен | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: