Головна » 2009 » Липень » 23 » «Сіріус»
«Сіріус»
21:35

Ця гіпотеза може бути підтверджена високим показником індексу Цое групи і висновками про сприятливий психологічний клімат в ній.

  II. Методичний розділ програми

  Вибірка. Для визначення вибіркової сукупності використовувалися два критерії: тривалість роботи на даному підприємстві і характер праці.

  В результаті були сформовані дві вибірки. Перша складається з 9 чоловік. Це працівники офісу, які служать в цій організації від 3 до 5 років. Усі члени вибірки мають вищу освіту. Друга вибірка складається з рядових робітників, які працюють в організації не більше 3 років (опитано 11 осіб). Більшість мають середню спеціальну освіту. Тим з них, хто пропрацював на даному підприємстві більше 1,5 років (9 чоловік), пропонувалося заповнити анкету, що містить питання про керівника.

  Методи дослідження. Застосовувались спостереження, інтерв'ювання та анкетування. Інтерв'ю було обрано тому, що допоможе одержати глибинну інформацію про думки, уявленнях, позиціях респондентів щодо даної проблеми. Особистий контакт з респондентом дозволить вести спостереження за його психологічними реакціями, а також забезпечить максимальну повноту реалізації запитальники і більш серйозне ставлення респондента до опитування. Місце проведення опитування - офіс МП ТОВ «Сіріус». У дослідженні застосовувалося також соціометріческое вимір - параметрична процедура з обмеженням числа виборів. Випробуваним пропонувалося вибрати фіксовану кількість з усіх членів групи. В даний час прийнято вважати, що для груп у 12-17 учасників мінімальна величина «соціометріческого обмеження» повинна вибиратися в межах 3-4 виборів.

  Результати соціометріческого опитування представлялися у формі соціограмми. Соціограмма - це схематичне зображення реакції випробуваних один на одного при відповідях на соціометріческій критерій. Соціограмма дозволяє провести порівняльний аналіз структури взаємовідносин у групі в просторі на деякій площині за допомогою спеціальних знаків. Соціограммная техніка є істотним доповненням до табличному підходу в аналізі соціометріческого матеріалу, бо вона дає можливість більш глибокого якісного опису і наочного представлення групових явищ.

  Індекс психологічної взаємності ( «згуртованості групи») в групі вираховується за формулою:

  де СГР - індекс згуртованості в групі, В - число взаємних позитивних виборів, N - загальне число можливих виборів в колективі.

Переглядів: 1408 | Додав: bragvla15 | Теги: Тривалість, Людина | Рейтинг: 0.0/0 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: